Uncategorized

Het dilemma van deze tijd

Sinds de inval door Rusland in de Oekraïne kijk ik met stijgende verbazing naar de wijze waarop onze westerse politieke leiders acteren. Nu eind juli 2023 is mijn visie over deze oorlog veranderd. Ik kijk steeds minder de mainstream media maar veel meer op youtube waar kritische geluiden zijn te horen. En deze stemmen mij somber. We staan voor een dilemma. Wordt de oorlog in de Oekraïne een nog grotere wereldoorlog of niet.

Het tegenoffensief

Sinds begin juni is het zogenaamde tegenoffensief begonnen. Elke dag verliezen honderden soldaten hun leven aan beide kanten. De aantallen tellen nog harder aan bij de Oekraïne aangezien zij moeten aanvallen.

Het tegenoffensief valt tegen. Er wordt nauwelijks voorruitgang geboekt. Sterker de Russen kunnen zelfs in hun eigen tegenoffensief gaan. Oekraïne krijgt het zwaarder en zwaarder ondanks alle militaire steun uit het westen. Zelenski geeft meteen de schuld aan het westen die te laat was met wapens en juiste training.

Welke richting gaat dit nu verder? In welke fase zitten we nu?

De propaganda doet zijn werk

Als burger die niet perse pro Oekraïne is of pro Rusland wil je een evenwichtig beeld krijgen van het conflict om je mening te kunnen vormen. Een ding is zeker. De mainstream media in Europa is pro-Oekraïne en NATO. Geen enkel praatprogramma of nieuwsprogramma kan daardoor los worden gezien van propaganda. Alle staats en zelfs commerciële zenders zijn propaganda platformen geworden waar geluiden tegen de oorlog of zelfs pro-Rusland worden geweerd. Pro-Rusland wil ook niet zeggen pro-Putin per se.

En dat deze MSM propaganda succes heeft blijkt wel. Veel gehoorde uitlatingen bij vrienden is: we moeten de oorlog winnen anders gaat Rusland door, net als Hitler, met nog meer landen veroveren. Het hele verhaal van de NATO die naar het oosten uitbreidt, wat de aanleiding was voor Rusland om binnen te vallen, wordt daarbij vergeten.

Waar gaat dit heen?

De tegenvallende resultaten van het tegenoffensief en de Russen die in de tegenaanval gaan baren me zorgen. Als de Oekraïne geen successen kan laten zien dan zal de steun voor het land afbrokkelen. De eerste tekenen waren daar in de Amerikaanse senaat waar niet iedereen meer voor 100% steun was. De steun voor deze oorlog gaat langzaam afnemen. Het baart me zorgen vanuit een ander perspectief dan je zou denken. Op moment dat Oekraïne ziet dat de Russen succesvol zijn in hun tegenaanval en Oekraïne ze niet kan tegenhouden dan zou het best zo kunnen zijn dat de Oekraïne uit eigen belang zal proberen de NATO direct bij het conflict te betrekken. Verder zijn er op dit moment geluiden dat Polen het westen van de Oekraïne zouden willen gaan bezetten als bufferzone tegen de Russen. Het is goed voorstelbaar dat Polen in dit scenario tot aan Kiev wil oprukken om de Dnjepr te gebruiken als natuurlijke grens tegen de Russen in het oosten van de Oekraïne. Polen zou dit eigenhandig doen zonder steun van de NATO. Al is dit niet geloofwaardig. Verder zal Lithouwen eventueel samen met Polen, Belarus kunnen gaan binnenvallen. Dit om ervoor te zorgen dat Wagner en de Wit Russen geen verdere bewegingen kan maken richting Oekraïne. Dit scenario lijkt onwaarschijnlijk omdat dit tot direct conflict met Rusland zou leiden. Maar helaas kun je deze 2 scenario’s, in wat voor vorm dan ook, ook niet helemaal uitsluiten.

Een ander scenario is dat Oekraïne NATO in deze oorlog zal proberen te krijgen voor zover het al niet in oorlog is gezien de enorme stroom aan wapens vanuit NATO landen naar de Oekraïne.

Hoe wordt NATO betrokken in deze oorlog?

Deze oorlog heeft nog steeds de potentie om tot een derde wereldoorlog uit te breiden. Er zijn aanwijzingen die steeds meer duiden op een gevaarlijk pad richting een derde wereld oorlog.

Zoals gezegd het tegenvallende offensief en de tegenaanvallen van de Russen. Ook de wapens van het westen die weinig tot geen verschil maken op het slagveld. Het gaat niet zoals verwacht. Ook met clusterbommen en F-16’s gaat dit niet lukken. Met langere afstandsraketten waarschijnlijk ook niet. Dit laatste kan voor een keerpunt op een andere manier gaan zorgen.

Oekraïne kan uit eigen belang besluiten om NATO op een of andere manier te betrekken bij deze oorlog en daarmee een 3rde wereld oorlog veroorzaken. Het voortbestaan van de staat Oekraïne staat op het spel. Maar op welke wijze zal de NATO direct worden betrokken?

Door langere afstandsraketten te gebruiken of door F-16’s in te zetten om Russische steden te bombarderen en zelfs raids op Moskou te doen kan Rusland besluiten om zijn tactische nucleaire arsenaal te gaan inzetten en dan kan het zo zijn dat de Amerikanen de Russen gaan aanvallen.

Ook al zegt Oekraïne de Amerikaanse lange afstandswapens niet in te zetten voor aanvallen op Rusland ik heb geen vertrouwen dat dit niet zal gebeuren. Een land in doodsnood gaat alles doen, zelfs uit wanhoop, om het tij te keren.

Ik zie tot nu toe alleen een escalerend scenario in de Oekraïne en geen enkele poging tot onderhandelingen. Hoe lang gaat dit nog zo door?